Pożywienie powinno mieć wysoką wartość odżywczą zawierać przede wszystkim dużo białka. Potrawy należy przygotowywać ze świeżych surowców i natychmiast podawać; niewskazane jest jedzenie odgrzewane.

Potrawy i produkty zabronione

Tłuste oraz smażone mięsa i wędliny, zupy podprawiane zasmażką, jajka zwłaszcza żółtka, esencjonalne wywary mięsne, ciasta z dużą ilością tłuszczu i jajek, czekolada, lody, kakao, świeży ciemny chleb, groch, kapusta. cebula, kalafior, niedojrzałe i twarde owoce, ostre przyprawy, konserwy.

Potrawy i produkty  zalecane 
Mleko i jego przetwory, przede wszystkim chudy twaróg oleje roślinne mięso i drób gotowane, duszone i gotowane warzywa, soki i syropy owocowe. mało słodkie kompoty.


0 komentarze:

Prześlij komentarz