Witamina C - musi być systematycznie dostarczana w codziennym pożywieniu. Organizm nie potrafi jej magazynować. Witamina ta odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia. Niedobór jest niebezpieczny, gdyż prowadzi do zachwiania równowagi ustroju, wywołując takie objawy jak: zmniejszenie odporności na zakażenie, skłonność do krwawień, zmęczenie, ogólne osłabienie, obrzęki dziąseł, chwianie się zębów. Witamina C występuje niemal wyłącznie w produktach roślinnych. Najbogatszymi jej źródłami są owoce róży, czarne porzeczki, owoce jagodowe, owoce papryki, koper, zielone listki pietruszki, jarmuż, brokuły, brukselka, owoce cytrusowe. występuje ona także w kapuście, pomidorach, szpinaku, szczypiorku, rzeżusze, boćwinie, kalarepie i wielu innych warzywach i owocach oraz ziemniakach.


0 komentarze:

Prześlij komentarz